top of page

KARABiBER


Karabiber (Piper Nigrum), çiçekli bitkilerden Piperaceae familyasına ait bitkilerin meyvelerinin kurutulup, baharat şeklinde kullanılmasıyla elde edilen toz şeklidir. Beyazbiber, yeşilbiber gibi çeşitleri de vardır. Kökeni Hindistan olmasına karşılık, tüm sıcak iklimlerde yetiştirilebilir. Küre biçimli, eriksi tipte meyveleri vardır, kabuğunun dış kısmı etli, iç kısmı serttir. Olgunlaşmadan önce toplanıp kurutulursa beyazbiber elde edilir. Her iki biber de baharat olarak kullanılır.


Biber bitkisi destekleyen ağaçlarda yüksekliği 4mt’ye kadar büyüyen çok yıllık odunsu asmadır. Uzayan sapların yere değdiği yerde kolayca köklenen ve yayılan bir asmadır. Yapraklar dönüşümlü tam 5-10 cm uzunlukta ve 3-6 cm çaprazlıdır. Çiçekleri küçüktür, yaprak düğümlerinde 4-8 cm uzunlukta sarkık dikenler üzerinde çıkarlar, sivri uçlar meyve olgunlaştıkça 7-15 cm’ye kadar uzarlar. Karabiberin meyvesine sert çekirdekli meyve (drube) ve kurutulduğunda da karabiber denir.


Biber ne çok kuru ne de sele duyarsız, nemli, iyi drene edilen ve organik madde bakımından zengin toprakta yetiştirilebilir (asmalar deniz seviyesinin 900 m üzerinde çok iyi sonuç vermezler). Bitkiler yaklaşık 40-50 cm uzunluğunda, komşu ağaçlara bağlanarak veya yaklaşık 2 m mesafelerde tırmanma çerçevelerine bağlanarak çoğaltılırlar. Biber bitkileri kaba kabuğa daha kolay tırmandıklarından kaba kabuklu ağaçlar yumuşak kabuklu ağaçlara tercih edilirler. Rakip bitkiler temizlenir, geriye sadece gölge sağlamak ve serbest havalandırmaya izin vermek için yeterli ağaç kalır. Kökler yaprak malç ve gübre ile kaplanır ve filizler yılda iki kez kesilir. Kuru topraklarda genç bitkiler ilk üç yıl kuru mevsim boyunca gün aşırı sulanmaya ihtiyaç duyar. Bitkiler dördüncü veya beşinci yıldan itibaren ve daha sonra tipik olarak yedi yıl boyunca meyve verir. Tek bir gövde de 20 ila 30 meyve veren başak bulunur. Hasat sivri uçların dibindeki bir veya iki meyve kırmızıya dönmeye başlar başlamaz ve meyve tamamen olgunlaşmadan ve hala sertleşmeden başlar. Tamamen olgunlaşmasına izin verilirse, meyve keskinliğini kaybeder ve sonuçta düşer ve kaybolur. Başaklar toplanır ve güneşte kurutulması için dağıtılır, ardından karabiber başakları çıkartılır. Karabiber Güneydoğu Asya’ya veya Güney Asya’ya özgüdür.


Yabani biber Hindistan’ın Batı Ghats bölgesinde yetişir. 19. Yüzyıla gelindiğinde İskoç hekim Francis Buchanan (aynı zamanda botanikçi ve coğrafyacıydı) tarafından yazılan A Journey from Madras through the countries of Mysore, Canara and Malabar (Volume III) kitabında bahsedildiği gibi ormanlar geniş yabani biber asmaları içeriyordu. Bununla birlikte ormansızlaşma, yetiştirilen çeşidin kalitesi ve verimi arttıkça yabani biberin Goa’dan Kerala’ya kadar olan daha sınırlı orman yamalarında yabani biber büyümesine neden oldu. Bugüne kadar yabani bibere başarılı bir ticari biber aşısı yapılamamıştır.


Üretimi ve Ticareti


Vietnam 262,658 Ton

Brezilya 101,274 Ton

Endonezya 88,715 Ton

Hindistan 67,472 Ton

Çin 36,125 Ton

Malezya 30,457 Ton

Dünya 732,524 Ton


Biber baharatlı acısını çoğunlukla hem dış meyveden hem de tohumdan elde edilen piperine den alır. Karabiber kütlece % 4,6 ile % 9,7 arasında piperin ve biraz daha fazla beyaz biber içerir.[9] Rafine edilmiş piperin, chili pepper 'larda bulunan capsaicin kadar ağırlıkça yaklaşık yüzde bir daha acıdır.[10] Karabiber üzerinde kalan dış meyve tabakası da germacrene (% 11), limonene (% 10), a-phellandrene (% 9) ve beta-karyofilen (% 7) ‘i kapsayan narenciye, odunsu ve çiçeksi notaları veren aromaya katılan terpenleri içerir.[11] Bu kokular çoğunlukla beyaz biberde eksiktir çünkü fermantasyon ve diğer işlemler meyve tabakasını (aynı zamanda biraz baharatlı piperin de içerir) ortadan kaldırır. Diğer aromalar da bu süreçte yaygın olarak gelişir ve bunlardan bazıları aşırı olduğunda kötü tatlar olarak tanımlanır: Öncelikle 3-metilindol (domuz gübresine benzer), 4-metilfenol (at gübresi), [[3-metilfenol]] (fenolik) ve butirik asit (peynir).[12] Biber aroması rotundone (3,4,5,6,7,8-Hekzahidro-3α, 8α-dimetil-5α- (1-metiletenil) azulen - 1 (2H) -bir), 0,4 nanogram/litre'lik su ve şarapta konsantrasyonlarda tespit edilebilen Cyperus rotundus yumrularında keşfedilen sesquiterpene: mercanköşk, kekik, biberiye, fesleğen, kekik ve sardunyanın yanı sıra bazı Şiraz şaraplarında da rotundon bulunur.

Bir yemek kaşığı (6 gr) öğütülmüş karabiber orta miktarda günlük değerin veya DV’nin %13’ü K Vitamini, Demir (%10 DV), Manganez (%18 DV) eser miktarda diğer temel besinler, protein ve diyet lifi içerir.


Karabiberin Faydaları


Baharatların kralı olarak bilinen karabiberin herhangi bir yemeğe mükemmel bir lezzet derinliği verirken sağlık açısından da bir çok faydası olduğu bilinmektedir. Diyette karabiber kullanımı, kilo kaybını artırmaya, sindirimi rahatlatmaya, soğuk algınlığı ve öksürüğü hafifletmeye, metabolizmayı hızlandırmaya ve cilt problemlerini tedavi etmeye yardımcı olur.


Sindirim sistemine olan Faydaları


Karabiber tüketimi, midedeki hidroklorik asit salgısını artırarak sindirimi kolaylaştırır. İshal, kabızlık ve kolik gibi bağırsak sorunlarının giderilmesine destek olur. Ayrıca bağırsakta oluşan gazı önlemeye de yardımcı olur. Diyette eklendiğinde terlemeyi ve idrara çıkmayı kolaylaştırır. Unutulmamalı ki iyi bir sindirim sistemi kilo kaybına da yardımcı olur.


Vücutta oluşan İltihapları Önler


Karabiberde bulunan piperin bir anti-enflamatuardır. Son zamanlarda yapılan araştırmalarda, piperin ağrı algısı üzerindeki etkileri ile birlikte anti-enflamatuar ve anti-artritik etkilerini incelendi, sonuç olarak, piperin, artritten sorumlu bir genin ekspresyonunu bloke ettiğini ve ayrıca ağrı algısı ve ilthabı azalttığını gösterdi. Kısacası karabiber doğal bir ağrı kesici olarak kullanılabilir.


Cilt için Faydaları


Karabiber, cildin bazı bölgelerinin normal pigmentasyonunu yitirmesine ve beyazlaşmasına neden olan bir cilt hastalığı olan vitiligo’nun rahatlamasını sağlamaya yardımcı olabilir. Karabiberdeki piperin içeriği melanosit pigment üretmek için cildi uyarabilir. Piperin ayrıca, aşırı ultraviyole radyasyonu nedeniyle oluşan kanserin riskini azaltmada faydalıdır.


Solunum Yollarına olan Faydaları


Ayurveda uygulamalarında, soğuk algınlığı ve öksürük tedavisi için içeceklere biber ilave edilir. Karabiber aynı zamanda sinüzit ve burun tıkanıklığında rahatlama sağlar. Solunum sisteminde mukus ve balgam oluşumunun engellenmesine yardımcı olur. Karabiber ve diğer aromatik baharatlar ile yapılan çorbalar soğuk algınlığına ve grip gibi hastalıklarda iyileştirme etkisi yaratır.


Kalp Krizini ve Felç Riskini Azaltır


Karabiberin antibakteriyel özelliği, enfeksiyonlara ve böcek ısırıklarına karşı savaşmaya yardımcı olur. Diyete eklenen karabiber, life benzer şekilde davranarak arterlerdeki kolesterolü temizleyerek kalp krizini ve felçten sorumlu olan aterosklerozun azaltılmasına destek olur.


Kanser Riskini Azaltır


Yapılan araştırmalar ve çalışmalar sonucunda, karabiberdeki piperinin, sayısız kanser türüne karşı koruyucu etkisi olduğunu göstermiştir. Piperin ayrıca; bağırsak sağlığı ve kanser önleme açısından hayatı önem taşır, bağırsaklarınızdaki selenyum, kurkumin, beta-karoten ve B vitaminleri gibi diğer besin maddelerinin emilimini de artırır.


Kilo Kaybını Destekler


Yapılan araştırmalar sonucunda, hapşırmanıza neden olan karabiber içindeki piperin bileşiminin aynı zamanda yağ hücrelerinin oluşumunu da önlemeye yarar. Araştırmalar sonucunda karabiberin kilo ile ilgili sorunların tedavisinde alternatif bir yol olabileceği gösteriliyor.

Recent Posts

See All

Comments


  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Tumblr Social Icon
  • Instagram
Contact info:
0 (232) 369 0626

© Copyrighted by Onur Lokantası

bottom of page