Hangi Sebze Hangi Mevsimde?..
- Onur Lokantası
- Apr 7, 2021
- 2 min read
Sizin için Mevsimlere göre sebzeleri derledik ve doğru zamanda yenilmesini öneren uzmanların tavsiyeleri üzerine bir liste hazırladık..
Peki neden sebzeleri doğru zamanda tüketmeliyiz?
Çünkü insan vücudunun mevsime ve iklim şartlarına göre ihtiyacı olan besinlerin içerdiği mineraller, vitaminler ve proteinler değişkenlik gösterebiliyor. Örneğin kışın güneşin daha az yüzünü gösterdiği aylarda insan vücudu özellikle A ve D Vitaminleri içeren sebzelere ihtiyaç duyar. Çünkü sadece tek yönlü beslenme yoluyla ya da vitamin takviyeleri kullanarak bağışıklık sistemini güçlendirmek yanlıştır, doğal besinlerle bağışıklık sistemini güçlendirmek her zaman daha faydalı olacaktır, A Vitamini bakımından zengin olan Ispanak, Brokoli, Havuç, Pazı, kabak, patates, kırmızı (kapya) biber ve bezelye gibi sebzelerin bağışıklığı güçlendirmek adına önemli rolleri vardır. Aynı şekilde güneş ışınlarının daha az olduğu dönemlerde D vitamini içeren besinleri tüketmek sağlık yönünden bağışıklığınızı güçlendirmede daha etkili rol oynayacaktır.
Yiyeceklerinize özellikle kış aylarında zencefil, zerdeçal, tarçın ve karanfil gibi baharatları eklediğinizde bağışıklık sisteminizi güçlendirmenizde etkili olacaktır. Çünkü D vitamini güneş ışınlarıyla deri tarafından üretilen bir vitamindir. Yetersizliğinde enfeksiyonlar, kalp damar hastalıkları, diyabet ve kanser risklerinde artış söz konusu olabilmektedir, ayrıca D vitamini eksikliğinin depresyona neden olabileceği de belirtilmektedir.
Vücudunuzun toksinlerden arınmasını sağlamak için de günlük mutlaka 10-12 bardak su içilmelidir. Su aynı zamanda vücut ısınızı dengede tutar ve metabolizmanızı hızlandırarak kilo alımınızı önleyici etki gösterir.
Bilindiği üzere artık her türlü sebzeyi her mevsim bulabilir hale geldik. Ancak uzmanlar sebzeleri zamanı geldiğinde tüketilmesinde vücudu dengede tutması için gerekli olan her şeyi daha doğru şekilde alabildiğimizi belirtmektedir.
Mevsiminde tüketilen gıdaların bir başka avantajı ise, daha ekonomik, daha bol bulunabilir ve daha lezzetli olarak ulaşılabilir halde olmalarıdır.

Kış Ayları (Aralık/Ocak/Şubat)
Karnabahar, Havuç, Brokoli, Bal Kabağı, Limon, Lahana, Ispanak, Pazı, Brüksel Lahanası, Turp ve Pırasa, Kara Lahana, Yer Elması, Pancar, Hindiba, Frenk Soğanı..
İlkbahar Ayları (Mart/Nisan/Mayıs)
Kuşkonmaz, Havuç, Bebek Havuç, Pancar, Turp, Ispanak, Taze Bakla, Bezelye, Roka, Biberiye, Nane, Maydonoz, Tere, Taze Kekik, Semizotu, Arpacık Soğan, Taze Soğan, Ebegümeci, Madımak, Enginar, Soğan, Sarımsak..
Yaz Ayları (Haziran/Temmuz/Ağustos)
Taze Bakla, Bezelye, Soğan, Taze Fasulye, Domates, Taze Patates, Sarımsak, Pazı, Bamya, Yeşil Biber, Dolmalık Biber, Sivri Biber, Salatalık, Mısır, Dere Otu, Fesleğen, Tere, Üzüm Yaprağı, Patlıcan, Barbunya, Bamya, İç Bakla, Taze Börülce, Kabak..
Sonbahar Ayları (Eylül/Ekim/Kasım)
Yeşil Biber, Dolmalık Biber, Kırmızı Biber, Kereviz, Bal Kabağı, Semizotu, Limon, Kabak, Havuç, Salatalık, Börülce, Dere Otu, Fesleğen, Nane, Maydonoz, Roka, Biberiye, Pazı, Tere, Barbunya, Bamya, Mantar, Domates, Mısır, Taze Patates, Patlıcan, Pırasa, Turp, Lahana, Brüksel Lahanası, Ispanak..
Comentarios