Lokanta: Kültür/Gelenek
- Onur Lokantası
- Apr 19, 2021
- 1 min read

Lokanta: Tarihte en eski yazılı kaynak olarak Ahmet Vefik Paşa tarafından Lugat-I Osmani kitabında 1876 yılında yazılı olarak kayıtlara geçmiştir.. Kelime kökeni İtalyanca (‘Locanda’ Konaklama odaları bulunan aşçı dükkanı) sözcüğünden alıntıdır.. İtalyanca locare ‘ev veya yatak kiralamak’ fiilinden türemiştir.. Bu kelimede Latincede ‘yerleştirmek’ para yatırmak, kiraya vermek’ fiilinden evrilmiştir.. İtalyanca’da Ristorante günümüzde Lokanta yerine kullanılmaktadır..
Lokanta bir kültürdür, unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasındadır, diğer gıda sektörlerine nazaran daha özenli daha dikkatli olunması gereken bir meslektir, iş yükü ağırdır, bu nedenle yeni nesil işletmeciler Restaurant ya da tek kalem iş yapmaya daha yatkındır. Örneğin; Köfteci, Çorbacı, Kebapçı, Dönerci gibi.. Ancak Lokanta bütün bunların hepsini kapsadığından ve Lokantada yemekler hazır halde bulunduğundan aynı anda Slow Food ve Fast Food kategorisinde yer alabilmektedir.. İnsanlar diğer Gıda sektörü işletmelerine gittiklerinde oturma sureleri 30 dakikadan 2 saate kadar çıkabilir, çünkü planlı gidilir, ancak Lokantaların genelde tek amacı vardır, karın doyurmak ve kısıtlı vakitleri olan çalışanların 15 - 25 dakika süre geçirdikleri öğle aralarında özellikle tercih ettikleri mekanlardır Lokantalar.. Gün içerisinde her türlü gıdaya ev sahipliği yaptığından Lokantalar günün her saatinde tercih edilebilir.. Servisi en hızlı olan yerlerde Lokantalardır.. Biz Onur Lokantası ailesi olarak bu kültüre sahip çıktığımız için çok mutluyuz..
Onur Lokantası'nda gıdalar günlük hazırlanır, özenle seçilir, en taze halleriyle servis edilir. Başta yöresel ürünler olmak üzere, tüm Türk mutfakları, Osmanlı mutfağı ve dünya mutfaklarının vazgeçilmez lezzetlerini, sizler için hazırlıyoruz. Aşçı olmak, lokanta işletebilmek herkesin işidir tek kuralı vardır, yemek yapmayı sevmek ve yemeğe karşı meraklı olmak, bu da araştırmaktan, okumaktan ve görsel olarak gördüğü lezzetleri fiziksel olarak yapabilmekten geçer, bütün bu özellikleri bir arada bulunduran herkes aşçı olabilir.
Comments