top of page

1. Gün İftar Menüsü


Ramazan ayının gelmesiyle sofralarımıza daha da özen gösterdiğimiz bu dönemde sizler için menü tavsiyelerinde bulunduk. ilk güne özel Ramazan ayının İftar menüsünü hafif ve sindirimi kolay gıdalardan oluşturduk, böylece sizde midenizi alıştıracağınız bir başlangıçla Ramazan ayına hoşgeldin diyebilirsiniz..


Mercimek çorbasının hem yapımı kolay hem de midenizi çok rahatsız etmeyeceğini düşündük, Mercimek Çorbası Ortadoğu mutfağında sıkça kullanılan bir çorba çeşididir, Türkiye, Mısır, Filistin, Ürdün, Irak ve İsrail mutfaklarında çokça tüketilmektedir. Türkiye'de genellikle kırmızı mercimekten yapılan bu çorba diğer ülkelerde yeşil mercimek ile de yapılmaktadır pişirirken içerisine soğan, patates, havuç ve kereviz konulduğunda lezzeti ve faydası artırma açısından fayda sağlamaktadır, kemik suyu ile yapılan mercimek çorbasını, içme suyu ile de yapabilirsiniz.


Paşa Köfte köftesi de sindirimi ete göre daha kolay olacağından ilk gün için özel seçtiğimiz yemeklerden, Paşa Köfte yani Hasan Paşa Köftesi yapımında farklılıklar gösterebilir, Üzerine domates ve patates püresi ile süsleyen de olur beşamel sos ve kaşar ile süsleyende olur, biz mutfağımızda sebzeli, beşamel soslu ve kaşarlı yapıyoruz isteğe göre patates püresini de yan ürün olarak servis ediyoruz. Havuç ve patatesi minik minik küpler halinde doğruyoruz tereyağında kavuruyoruz pişmesi için biraz su ilave edip kaynatıyoruz pişmeye yakın içerisine bezelye ilave ederek tuzunu da ekleyip altını kapatıyoruz. Daha sonra yuvarlak yaptığımız köftelerimizin üzerine süzerek döşüyoruz ve beşamel sos ile kaplıyoruz, fırına verirken de kaşarla üzerlerini kapatıp pişirmeye alıyoruz. Üzerleri kızardığında Hasan Paşa Köfteniz servise hazır.


Fodula yani Ekmek Dolması unutulmaya yüz tutmuş olsa da Ramazan sofralarının vazgeçilmezi olmaya devam ediyor. ilk yapılan bölgeler, İzmir'in Ödemiş ve Tire ilçeleri olsa da Urla, Kula ve Seferihisar ilçelerinde de bilinmekte ve sıklıkla Ramazan aylarında ve Düğün yemeklerinde yapılır. Köy ekmeklerini bilirsiniz büyük ve yuvarlak olurlar bu ekmekleri bayatladıklarında değerlendirmek amacıyla yapıldığı söylense de Osmanlı Mutfağında da olduğu tarihçiler tarafında bilinmekte, Fodula kelimesinin de Evliya Çelebi tarafından oruç açılan yiyecek anlamına gelen 'fatûre' sözcüğünü bu yemek için kullanmasıyla zaman içinde Fodula olarak yazılmasıyla oluştuğu bilinmektedir.

Fodula kıyma ve et ile yapılabilmektedir. Ancak sindirimi daha kolay olacağından kıyma ile olan tarifi Ramazan ayında tercih edilmektedir. Soğan, ceviz, maydanoz, salça, tuz ve karabiber ile kavurduğumuz kıymayı ekmeğin içerisine doldurma yoluyla üzerine de kızarması için eritilmiş tereyağını sürerek fırına verdiğimiz bir yemektir.


Yanında Tüketeceğiniz yan ürünlerden Komposto ve Mevsim salatası ile muhteşem bir iftar menüsünü sizler için hazırladık..


Tabi ki Ramazan ayının olmazsa olmazlarından Güllacı da unutmadık, Tatlı olarak Güllaç sindirimi en kolay tatlılardan olduğundan özellikle Ramazan aylarında çokça tüketilen sütlü bir tatlıdır. Tatlılar menüsünden Güllaç'ın tarifine bakabilirsiniz.


Böylesi güzel bir ayı en güzel şekilde geçirmeniz dileğiyle Afiyet Olsun..


Comments


  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Tumblr Social Icon
  • Instagram
Contact info:
0 (232) 369 0626

© Copyrighted by Onur Lokantası

bottom of page